Fenyő (Pini Silvestris)

A mérsékelt éghajlati övben, így nálunk is több fajtája is él. Megtalálható a Földön Észak-Amerikától, Európán át, Szibériáig.
Közös külső jellemzőjük a tűlevél, a toboztermés és magasra megnövő, egyenes törzs.
Fenyő néven nem igazán lehet illóolajjal találkozni. Ennek oka, hogy nagyon sokféle fenyő létezik, és mindegyikből elő lehet állítani az olajt. A tűlevelekből vízgőz desztillációval vonják ki. Az illóolaj tartalmuk 0,2-1%, ami azt jelenti, hogy 1 kg fenyő olaj előállításához 100-500 kg tűlevél szükséges.
Boltokban találhatunk cirbolyafenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, lucfenyő, törpefenyő néven is illóolajat. Az illatuk is hasonló, a gyanta letisztult illatára emlékeztetnek.
Gyógy tulajdonságai
- Jellemző felhasználási területe a fenyő illóolajnak a légúti betegségek megelőzése, gyógyítása.
- A fenyő olajnak van köptető, nyálkaoldó, hurutoldó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása. Ezért ajánlható használata légúti betegségeknél.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Honos: A Földközi-tenger térségében őshonos, de több helyen termesztik Közép-Európában, Magyarország, Németország, Kínában, Észak-Amerikában.
Növényről: az ajakosok családjába tartozó, meleg kedvelő fűszernövény. Erősen bokrosodó, aromás illatú félcserje.
Virágos, leveles hajtásait használjuk tea készítésre és ételek fűszerezésére. Előnye, hogy hosszabb főzés esetén sem veszíti el aromáját, ezért használjuk fűszerként is ételeinkbe.
Illóolaj előállítása: vízgőz-desztillálással.
A növény illóolaj tartalma 3%, ami azt jelenti, hogy 1 kg kakukkfű olaj előállításához 30-40 kg virágzó növény szükséges.
Gyógy tulajdonságai
Meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít, legkitűnőbb köptető és hurutoldó, fertőtleníti a légutakat. Az illóolaja köptető cseppek alkotórésze. Külsőleg kitűnő gargarizáló és inhaláló szer a felső légutak gyulladásánál. Jó hatással van az emésztésre, étvágyjavító, szélgörcsoldó. Könnyíti a májműködését. Belsőleg a teát, külsőleg borogatásra, masszázshoz. Fertőtleníti a veséket és a húgyhólyagot, gyógyítja a gyulladásos állapotukat. Belsőleg a teát, külsőleg masszázshoz az alhasat, a derekat és a vese környékét. Húgyhólyag-gyulladásnál külsőleg lemosóba Aktivizálja az immunrendszert még külsőleg is. Belső szerveket külsőleg, kakukkfű tartalmú krémekkel is gyógyíthatjuk. Bevált petefészek-, prosztata- és vesegyulladásnál.

Levendula (Lavandula officinalis)

A levendula olaj az aromaterápia gyöngyszeme. A legsokoldalúbban felhasználható illóolaj számomra.
Honos: a Földközi-tenger mellékéről származik, nálunk is termesztett félcserje.
Növényről: az ajakosok családjába tartozó, illatos, ibolyakék színű virágú félcserje.
A növényből a virágát használják fel, üde nyílásukkor a szárakról lefosztják és megszárítják. Intenzív illata van, elég csak megfogni a virágát és egész nap illatos lesz a kezünk tőle.
Illóolaj előállítása: vízgőz-desztillálással.
A növény illóolaj tartalma 1%, ami azt jelenti, hogy 1 kg levendulaolaj előállításához 100 kg virág szükséges.
Gyógy tulajdonságai
- Gyulladásokat kezelhetünk vele borogatással, fürdővel, masszázs segítségével. Bőrön át felszívódik és a vérkeringéssel eljut a beteg szervhez.
- A bőr kezelésére: elősegíti a sebek gyors és hegesedés nélküli gyógyulását. Csípésekre.
- Mozgásszervi problémákra, fájdalmakra kitűnő.
- Görcsoldó: emésztéssel kapcsolatos, menstruációs, stb. borogatásnak, masszázshoz, fürdőbe.
- Illóolaja nyugtat, oldja a feszültségeket, lehangoltságot, depressziót, segít megteremteni a lelki egyensúlyt. Párologtatni, fürdőbe, borogatáshoz, masszázs.
- Szédülés és ájulás ellen belélegeztetni.
- Jó inhaláló szer hurut, arcüreg-gyulladás, hörghurut és általános megfázások esetén.
- Vérnyomás csökkentő hatása van. Szíverősítő.

Narancs (Citrus aurantium)

Honos: a Távol-Keleten őshonos, napjainkban Dél-Európában, Dél-Amerikában, Észak-Afrikában termesztik.
Növényről: citrom félék alcsaládjába tartozó örökzöld, bőrszerű levelű fás növény, amelyet alma nagyságú, narancssárga héjú, gerezdes, illatos, leveses gyümölcséért termesztenek.
Illóolaj előállítása: hidegen sajtolással, a narancsa héjából.
A növény illóolaj tartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg narancs olaj előállításához 50 kg friss gyümölcshéj szükséges.
Gyógy tulajdonságai
Könyvek leírása alapján a narancsolajnak sokféle gyógyító hatása van.
Hat az emésztésre, étvágygerjesztő, epehajtó; a tüdőre, hurutoldó, köhögés csillapító; serkenti a vérkeringést, vértisztító, szíverősítő, lázcsillapító, kedélyjavító, stb.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Honos: a Földközi-tenger mellékén vadon termő, nálunk termesztett félcserje, akár cserépben is nevelhető, évelő növény.
Növényről: az ajakosok családjába tartozó, illatos növény. Gyantás, szálas levelei és égszínkék, nektárban gazdag, méhek által kedvelt virágai vannak. A rozmaringlevél már az ókorban is kedvelt fűszer volt.
Leveles szárát használjuk fűszerezésre és teakészítéshez. A virágát teakeverékekbe is beleteszik illatosításra.
Illóolaj előállítása: vízgőz desztillációval. A növény illóolaj tartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg rozmaring olaj előállításához 50 kg frissen szedett növény szükséges.
Gyógy tulajdonságai
- Segít az emésztési problémáknál, jó étvágytalanságra, szélgörcsökre. Alkotó része az epebántalmakra készített teakeverékeknek.
- A teája csökkenti a hús okozta emésztési problémákat, ezért húsételekbe nagyon ajánlott fűszerként a rozmaring  használata.
- Légző rendszert harmonizálja, hurutoldó, illóolajat inhalálásra használhatjuk.
- Jó vizelethajtó és egyben fertőtleníti a húgy utakat, a veséket.

Rózsa (Rosa damascena)

Csodálatos illatú, de a legdrágább illóolaj.
Honos: Az északi mérsékelt övben és a szubtrópuson élnek. Ősi kultúrnövény. Kertekben dísznövényként ültetik számos faját.
Növényről: tüskés szárú, illatos virágú kerti cserje, sokféle faj- és színváltozatú virágokkal. Vadon is előfordul, fehér vagy halvány rózsaszín virágú, bozótot, sövényt alkotó tüskés cserje.
Virágszirmokat gyűjtik, azt használják fel.
Illóolaj előállítása: vízgőz-desztillációval.
A növény illóolaj tartalma 0,02 %, ami azt jelenti, hogy 1 kg rózsaolaj előállításához 5000 kg frissen szedett virágszirom szükséges.
Gyógy tulajdonságai
Sokféle gyógyító tulajdonsága van, hat az emésztőrendszerre, görcsoldó, nőgyógyászati problémákra, bőrbetegségekre, stb.
Depresszióoldó és nyugalmat adó. Növeli a nemi vágyat.

Szegfűszeg (Eugena caryophyllata)

Honos: Délkelet-Ázsiában őshonos. Kr.e. III. századból vannak feljegyzések arról, hogy a Han-dinasztia idejében lehelet-illatosítónak és fogfájás megszüntetésére használták. Az ókori rómaiak egyik kedvelt fűszere volt.  Napjainkban Kelet-Indiában, az Indonéz szigeteken, Afrikában (Zanzibár) és más trópusi vidékeken termesztik.
Növényről: örökzöld, sok helyen termesztett fa, sokoldalúan lehet felhasználni a szárított virágbimbóját.
A virágbimbóit megszárítva használjuk. A ki nem nyílott bimbók barna színűek, finoman ráncosak. Jellemző kellemes, fűszeres illata és kesernyés íze van. Főleg, mint fűszer kerül a kereskedelembe, de nagy mennyiségből készítenek belőle illóolajat, amit sokoldalúan lehet felhasználni.
Illóolaj előállítása: vízgőz-desztillációval.
A növény illóolaj tartalma 15%, ami azt jelenti, hogy 1 kg szegfűszeg olaj előállításához 6-8 kg szárított virágbimbó szükséges.
Gyógy tulajdonságai
- Fertőtlenítő hatása van: fertőző betegségek esetén párologtatni. Nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek kezelésére borogatás, lemosás formájában alkalmas. Fogkrémekbe is rakják fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
- Légúti megbetegedéseknél használjuk, mert fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. Köhögéscsillapító hatása van, mert görcsoldó. Jó a hurutoldó hatása, ezért köptetőnek is alkalmazható.

Vanília (Vanília planifolia)

Honos: Közép- és Dél-Amerikában, Jáva és Ceylon szigetén,a Seychelles-szigeteken, a Comore-szigeteken, Kelet-Afrikában.
Növényről: a kosborfélék (Orchideaceae) tagja. A vanília egy orchideafaj, szívós szárat növeszt a fák koronájában, ahová tapadó-gyökereivel kúszik fel és rögzíti magát. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítjuk.
Illóolaj előállítása: alkoholos kivonással a magjából.
A növény illóolaj tartalma 3%, ami azt jelenti, hogy 1 kg vanília olaj előállításához 30-35 kg mag szükséges.
Gyógy tulajdonságai
- Nőgyógyászati alkalmazása, hogy elősegíti a szabályos menstruációt. Én elsősorban aromás fürdőbe ajánlom muskotályzsálya olajjal.
- A lélekre ható hatása jelentős. Nyugtat, oldja a feszültséget.
- Azt tartják, hogy nemi vágy növelő hatása van.
<<   < Előző   1     2   3     Következő >     >>  
© K&K Oil Kft, 2009-2017 | fSPE 1.1.1